Jicht
Het overtollig urinezuur wat zich als urinezuurkristallen ophoopt in gewrichten en weefsel kunnen ontstekingen veroorzaken. Bij een eerste jichtaanval, vindt de ontsteking vaak plaats in het gewricht van de grote teen en gaat gepaard met hevige pijn. Een eerste aanval van jicht kan ook overgaan in een chronische vorm, hierbij komen de ontstekingen vaker voor en in meerdere gewrichten.
Urinezuur is een afvalproduct van purine tijdens de stofwisseling. Purine wordt grotendeels door het lichaam gemaakt en een klein deel van purine komt rechtstreek uit de voeding. Purine uit de voeding zit voornamelijk in eiwitrijke voedingsmiddelen.
Bij jicht is de hoeveelheid urinezuur in het bloed verhoogd. Hierbij zijn twee hoofdoorzaken te onderscheiden. Het lichaam kan te weinig urinezuur afvoeren, doordat de nieren het urinezuur niet snel genoeg uitscheiden. Ook het gebruik van medicijnen zoals plastabletten, zorgen voor een minder goede uitscheiding van het urinezuur door de nieren . Plastabletten zorgen er voor dat u vocht verliest, maar belemmeren ook de nieren het urinezuur goed uit te scheiden.
Een ander oorzaak is dat het lichaam te veel urinezuur aanmaakt door ziekten zoals psoriasis en leukemie. Mensen met een hoog lichaamsgewicht en hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten hebben een vehoogd risico op het ontstaan van jicht.
Om de diagnose jicht vast te stellen, zal uw arts een gewrichtspunctie bij u uitvoeren en bloedonderzoeken afnemen.
Jicht wordt vaak behandeld met medicijnen. Sommige medicijnen gaan de ontsteking tegen, sommige voorkomen een nieuwe aanval en anderen medicijnen zijn ervoor om het urinezuurgehalte in het lichaam te verlagen. Deze medicatie wordt altijd voorgeschreven door de huisarts. Het is belangrijk om de medicatie te gebruiken volgens het advies van uw huisarts.
Bewegen
Bij een eerste aanval van jicht is het belangrijk om het aangetaste gewricht niet te belasten, maar wel te blijven bewegen. Door te blijven bewegen voorkomt u stijfheid.
Voeding
De hoeveelheid purine en urinezuur in het lichaam is voor een klein deel te beïnvloeden door de voeding. Vroeger werd gedacht dat iedereen met jicht een purinebeperkt dieet moest volgen. Toch kan uw huisarts uw een purinebeperkt dieet adviseren. Voor een purinebeperkt dieet kunt u terecht bij de diëtist van MediCor Diëtetiek.
Rol van de diëtist
Als u overgewicht en jicht heeft is het goed om af te vallen tot een gezond gewicht. Het urinezuurgehalte in het bloed neemt af bij een gezond gewicht. De diëtist kan u hierbij helpen en een voedingsadvies op maat geven. Het voedingsadvies is gebaseerd op een gezonde voeding en eventueel in combinatie met medicatie.
Indien uw huisarts u een purinebeperkt dieet adviseert, wordt u doorverwezen naar de diëtist. De diëtist stelt een voedingsadvies voor u op, de behandeling is er op gericht de hoeveelheid purine in het bloed binnen normale grenzen te houden.