Sport en voeding

Sporten is belangrijke en gezond. Sporten helpt je op het juiste gewicht te blijven en verkleint de kans op ziekten.

Ook voor sporters geldt dat zij het beste gebruik kunnen maken van de Schijf van Vijf. Hierdoor krijgt u voldoende energie, vitaminen, mineralen en vezels binnen, wat resulteert tot betere sportprestaties en sneller herstel.

Wat belangrijk is bij het sporten, is dat er niet op een lege maag gesport wordt. Als u sport op lege maag, loopt u het risico dat u eerder stopt, omdat u minder energie hebt. Eet daarom tot een uur voor het sporten een boterham of een stuk fruit, dat voldoende energie levert.

Na intensieve inspanning geeft uw lichaam een signaal dat de voorraad aangevuld moet worden omdat u veel energie verbrand hebt, het beste is om na het sporten iets te eten.

Tijdens het sporten is het belangrijk om water te drinken. Water zorgt ervoor dat uw lichaam op juiste temperatuur blijft.

Als u langer dan een uur sport, bijvoorbeeld hardlopen, dan kunt u ervoor kiezen om een sportdrankje te nemen. In sportdranken zitten veel suiker (koolhydraten) en calorieën in, die ervoor zorgen dat u energievoorraad tijdens het sporten minder snel op gaat, waardoor u dus ook minder snel moe wordt. Als u sport om af te vallen, kunt u beter gewoon water blijven drinken.

Soorten sportdrankjes

Sportdrankjes hebben verschillende concentraties. Deze concentratie wordt uit gedrukt in osmolariteit. Osmolariteit staat voor de deeltjesdichtheid en wordt bepaald door de hoeveelheid en soort van de opgeloste deeltjes van suikers en zouten.

Men onderscheidt drie soorten sportdrankjes:

 

Bevat

Voorbeelden

Hypotone sportdrank < 6 gram koolhydraten per 100 ml Extran Hypotone, water, Aquarius Sportwater, thee zonder suiker.
Isotone sportdrank 6-8 gram koolhydraten per 100 ml Gatorade, Isostar, AA drink Isotone, Aquaris Rehydration.
Hypertone sportdrank > 8 gram koolhydraten per 100 ml Dextro Energy, Extran Orange, appelsap, sinaasappelsap, AA High Energy

De hypotone sportdrankjes worden gebruikt voor en tijdens het sporten koolhydraten en vocht aan te vullen. Om tijdens het sporten het vochtverlies tegen te gaan, gebruikt men isotone sportdranken. De hypertone sportdrankjes zijn er voor, na het sporten om de koolhydraatvoorraad aan te vullen voor herstel.

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB)

Bewegen is gezond. Voldoende bewegen volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) heeft een gunstige invloed op chronische ziekten zoals, diabetes type 2, beroerte, depressie en hart- en vaatziekten.

  Norm
Jongeren Dagelijks tenminste één uur matig intensieve lichaamsbeweging te hebben
Volwassenen (vanaf 18 jaar) Tenminste vijf dagen per week, elke dag een half uur matig intensieve lichaamsbeweging te hebben
55-plussers Tenminste een half uur matig intensieve lichamelijke activiteit, op minimaal vijf en bij voorkeur alle dagen van de week te hebben

Bij matig intensieve lichamelijke activiteit, zoals fietsen of stevig wandelen, geldt dat u behoorlijk moet ademhalen, zonder buiten adem te raken en dat uw hart wat sneller gaat kloppen.

Hardlopen, voetballen en tennis vallen onder intensieve lichamelijke activiteit. Deze vorm van activiteit heeft een gunstig effect op de conditie van het hart en de longen.

Kortom, regelmatige bewegen bevordert de kwaliteit van leven en kan het risico op ziekten verlagen. Heeft u nog vragen met betrekking tot verschillende sporten en voeding. Neem dan contact op met de diëtist van MediCor Gezondheidszorg.