Voedingsvezels

Voedingsvezels behoren tot de koolhydraten en zitten vooral in de celwand van planten. Vezels kunnen van nature in een product zitten of er aan worden toegevoegd. Er zijn twee verschillende soorten vezels, de verteerbare vezels en de niet-verteerbare vezels.

De verteerbare vezels, ook wel probiotica genoemd, kunnen door de darmwand worden afgebroken. Deze leveren een klein aantal calorieën en zorgen voor een goede stoelgang.

De niet-verteerbare vezels kunnen niet verteerd worden door de darm. Ook deze vezels bevorderen de stoelgang. Daarnaast verlagen zij het LDL-cholesterol in het lichaam en zorgen ze er voor dat u sneller verzadigd bent. Ze geven een vol gevoel en hierdoor heeft u minder neiging om te gaan snoepen.  Het eten van voldoende verteerbare- en onverteerbare vezels zorgt er dus voor dat u makkelijker op gezond gewicht kunt blijven. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat het eten van voldoende vezels de kans op hart- en vaatziekten en suikerziekteverkleinen.

Een gezonde volwassene heeft dagelijks 30-40 gram vezels nodig. Hiervoor dient u voldoende groenten, fruit en volkoren producten te eten. Andere voorbeelden van vezelrijke producten zijn aardappelen, peulvruchten en noten.

Rol van de diëtist
De diëtist stelt een persoonlijk advies voor u op, waarmee u van alle soorten voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt. De diëtist kan u vertellen wat u dient te eten om voldoende vezels binnen te krijgen.