Koolhydraten

Koolhydraten, ook wel suikers genoemd, zijn de belangrijkste energiebron voor ons lichaam. Koolhydraten zitten vooral in fruit, groenten, rijst, pasta, aardappelen en brood. Ook komen ze voor in zoete producten zoals koek, snoep en gebak.

Door dagelijks genoeg brood-producten, groenten en fruit te eten krijgt u voldoende energie uit koolhydraten. Als koolhydraten in het lichaam komen worden ze afgebroken tot glucose. Glucose is nodig om er voor te zorgen dat de hersenen voldoende functioneren. Wanneer u langdurig te veel koolhydraten eet en zo een teveel aan energie binnen krijgt, kunt u zwaarder worden. Dit te veel wordt in het lichaam als vet opgeslagen en kan leiden tot overgewicht.

Er zijn verschillende soorten koolhydraten met verschillende functies. Koolhydraten zorgen voor een zoete smaak in ons eten, bijvoorbeeld in tafelsuiker. Ook kunnen ze zorgen voor een goede darmwerking. Deze koolhydraten zitten vooral in brood, fruit en groenten en worden voedingsvezels genoemd.

Koolhydraten worden in het lichaam afgebroken tot glucose en door het hormoon insuline naar de cel gebracht om energie te leveren. Bij suikerziekte gaat er hier iets mis, waardoor de glucose in het bloed blijft. Hierdoor kunt u verschillende klachten krijgen.

Rol van de diëtist
De diëtist stelt een persoonlijk voedingsadvies voor u op, waarmee u alle soorten voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarbij wordt er onder andere rekening mee gehouden dat u wilt afvallen, of juist in gewicht wilt toenemen. Ook als u meer wilt gaan bewegen of wanneer u suikerziekte heeft kan de diëtist u helpen om een gezonde koolhydraatverdeling voor u te maken.