Schijf van Vijf
Om het iedereen wat gemakkelijker te maken met betrekking tot gezonde voeding, heeft het Voedingscentrum een schijf ontwikkeld. De Schijf van Vijf dient als hulpmiddel, om je op weg te helpen naar een gezonde voedingspatroon.
De schijf bestaat uit vijf vakken en is zodanig gemaakt dat je genoeg eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen, mineralen en vezels binnenkrijgt. De grootte van het vak geeft globaal aan hoeveel je er ongeveer van nodig hebben
De vakken:
Vak 1: Groente en fruit -> Koolhydraten, vitamine A, C, B11 en vezels
Vak 2: Brood, (ontbijt)granen, aardappelen, rijst en peulvruchten -> Koolhydraten, eiwit, vezels, Vitamine B, ijzer. (brood jodium)
Vak 3: Zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers -> eiwit, vetten, B vitaminen, ijzer.
Vis: In dit vak neemt vis een speciale plaats in vanwege de visvetzuren. Deze hebben een gunstige invloed op het hartritme en beschermen daardoor tegen hart- en vaatziekten. Eet daarom twee keer per week vis, waarvan één keer vette vis.
Vak 4: Vetten en olie -> onmisbare vetten A, D, E
Vak 5: Dranken
Bij de Schijf van Vijf horen ook vijf regels, deze zijn:
1. Eet gevarieerd: varieer door elke dag iets te eten uit alle vakken van de Schijf van Vijf
2. Eet niet teveel en beweeg: houd je aan drie hoofdmaaltijden en 3 á 4 tussendoortjes en probeer tenminste 30 minuten per dag te bewegen
3. Eet minder verzadigd vet: kies de goede vetsoorten. Verzadigd vet is slechte vet en onverzadigd vet is goede vet
4. Eet veel groente, fruit en brood: groente, fruit en brood bevatten vezels en zorgen voor een verzadigd gevoel en een goede darmwerking
5. Eet veilig: ga veilig om met je eten. Verhit je eten goed en houd rauwe producten gescheiden van de gegaarde producten.