Overgewicht

Op dit moment behoren overgewicht en obesitas tot één van de belangrijkste volksgezondheidsproblemen. Tegenwoordig bewegen kinderen en volwassenen onvoldoende. Daarnaast worden er steeds meer lekkere producten te koop aangeboden die veel suikers en vet bevatten. Deze producten bevatten veel verborgen calorieën. De combinatie van te weinig bewegen en teveel calorieën eten zorgen voor overgewicht.

Overgewicht/ obesitas kan gezien worden als een chronische aandoening waarbij  iemand in verhouding tot zijn lengte teveel weegt. Dat betekent dat een te grote hoeveelheid lichaamsvet zich in het lichaam heeft opgestapeld, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Overgewicht ontstaat doordat het lichaam voor een langere tijd meer calorieën(energie) binnenkrijgt dan het eigenlijk nodig heeft. Behalve de voeding kan overgewicht ook ontstaan doordat er gestopt is met roken, bepaalde medicijnen, stress, afwijkingen in het lichaam en door zwangerschap. Bovendien kunnen erfelijke factoren ook een rol spelen.

Mensen met overgewicht of obesitas hebben een hogere risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, te hoog cholesterolgehalte, ademhalingsproblemen en het ontstaan van sommige soorten kanker zoals dikke darm- of slokdarmkanker. Door het hoge gewicht hebben deze mensen vaak gewrichtspijn en moeite bij beweging. Daarom is het belangrijk om af te vallen. Met een goed gewicht zit u lekkerder in uw vel, voelt u zich fitter, kunt u makkelijker bewegen, raakt u minder snel buiten adem en verlaagt u het risico op hart- en vaatziekten.

Rol van de diëtist bij overgewicht
Voor de mensen die in gewicht willen afvallen is het moeilijk om wat voeding betreft de juiste keuzes te maken. De diëtist luistert naar uw klachten en wensen en geeft u vervolgens passende adviezen en biedt begeleiding bij het afvallen.