Te hoog cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof. Cholesterol is een belangrijk onderdeel voor hormonen en cellen, om het lichaam te laten functioneren. Het meeste cholesterol wordt door de lever in ons lichaam gemaakt, een klein deel krijgt u via de voeding binnen.

Er zijn twee soorten cholesterol, het LDL-cholesterol en HDL-cholesterol.

LDL-cholesterol
Het LDL-cholesterol is het slechte cholesterol. Het vervoert het cholesterol naar verschillende delen van uw lichaam, waardoor het makkelijk in de bloedvaten blijft plakken en zo voor vernauwingen kan zorgen. Deze bloedvatvernauwingen kunnen leiden tot hart- of herseninfarcten.

HDL-cholesterol
Het HDL-choleserol vervoert het slechte cholesterol (LDL-cholesterol) aan de lever af. De lever zorgt er weer voor dat het overschot via de ontlasting uitgescheiden wordt. HDL-cholesterol wordt ook wel het goede cholesterol genoemd en beschermt tegen hart- en vaatziekten.

Triglyceriden
Triglyceriden zijn vetten, die naast cholesterol ook in het bloed voorkomen.
Hoe lager het triglyceridengehalte, des te beter. Triglyceriden komen ook voor in de voeding, zoals in vette vleessoorten en volvette kaas en melkproducten.

Te hoog cholesterol ontstaat doordat het LDL-cholesterol en/of het triglyceridengehalte in het bloed te hoog is.

Het cholesterolgehalte wordt gemeten met een bloedonderzoek en uigedrukt in millimol per liter (mmol/l). Door middel van een bloedonderzoek wordt het cholesterolgehalte gemeten. Globaal wordt deze indeling aangehouden:

Totaal   cholesterolgehalte Uw   cholesterolgehalte is:
lager dan   5,0 mmol/l normaal
5,0 – 6,4   mmol/l licht   verhoogd
6,5 – 7,9   mmol/l verhoogd
hoger dan   8,0 mmol/l sterk   verhoogd

Bron: Hartstichting

Een teveel aan cholesterol is schadelijk en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Oorzaken van een te hoog cholesterol zijn:
–         voeding wat veel verzadigde vetten en cholesterol bevat;
–         te hoog lichaamsgewicht;
–         erfelijkheid;
–         roken;
–         weinig lichaamsbeweging.

Verzadigd vet (V=Verkeerd)

Verzadigd vet en transvet stimuleren de lever tot aanmaak van het slechte cholesterol, LDL-cholesterol.Verzadigd vet komt veel voor in roomboter, gewone en sommige plantaardige margarines, vet vlees en vette vleeswaren, volvette kaas, volvette zuivelproducten, snacks, koek, gebak, etc.
Sommige plantaardige producten bevatten ook verzadigd vet, bijvoorbeeld cacao(boter), kokos, kokosolie en palmolie. Wees daarom ook matig met vet, vooral met verzadigd vet.

Onverzadigd vet (O=Oké)
Onverzadigd vet verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Het verlaagt het LDL-cholesterol en verhoogt het HDL-cholesterol. Kies bij voorkeur onverzadigd vet. Onverzadigd vet komt vooral voor in alle soorten olie, dieethalvarine, dieetmargarine, een vloeibaar bak- en braadproduct, sladressing, noten, pindakaas, (vette) vis, etc.

Cholesterolrijke voedingsmiddelen
Het eten van cholesterolrijke voedingsmiddelen is ook ongunstig. Cholesterolrijke voedingsmiddelen zijn garnalen, krab, kreeft, paling, eidooier, melkvet en orgaanvlees zoals niertjes en lever.

Roken
Roken is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Roken zorgt ervoor dat de bloedvaten minder soepel bewegen en vernauwen.
Stoppen met roken is dus belangrijk en bovendien verlaagt het het risico op hart- en vaatziekten.

Bewegen
Regelmatig bewegen is goed voor de gezondheid. Meer bewegen verhoogt ook het HDL-cholesterol en houdt de bloedvaten soepel.

Slagaderverkalking
Van een te hoog cholesterol merkt u zelf niets van, echter leidt het op lange termijn tot het nauwer worden van de bloedvaten en slagaders door verkalking. Deze vernauwingen kunnen leiden tot het dicht slibben van de vaten waardoor het bloed er moeilijk doorheen kan stromen. Het gevolg hiervan is dat de hersenen en het hart weinig of helemaal geen bloed meer krijgen, waardoor er hartinfarcten en beroertes kunnen ontstaan. De medische term hiervoor is artherosclerose.

Rol van de diëtist
De behandeling van een te hoog cholesterol is erop gericht de hoeveelheid cholesterol in het bloed binnen normale grenzen te houden. De diëtist van MediCor Gezondheidszorg zal u dan ook een voedingsadvies op maat geven. Het voedingsadvies is gebaseerd op een gezonde voeding en eventueel in combinatie met medicatie. Met een gezonde voeding kan het cholesterolgehalte met ongeveer 10% verlaagd worden.